Billink app
Billink app
Eerst zien, dan betalen!
Verbrauch Geschäft
Verbrauch Geschäft
Preise Kontakt
Altijd en overal inzicht van al je aankopen met de ‘Mijn Billink app’.

Verhaltenskodex BNPL.

26 oktober 2023 | nieuws | 3 min leestijd

Aanbieders van Buy Now Pay Later-diensten nemen initiatief voor verdere consumentenbescherming met Gedragscode

 

26 oktober – Vier toonaangevende aanbieders op het gebied van Buy Now Pay Later (BNPL), namelijk Billink, In3, Klarna en Riverty, introduceren gezamenlijk een Gedragscode voor hun diensten. Deze Gedragscode introduceert sectorbrede minimumvereisten en breidt de bestaande consumentenbescherming uit om een veilige en verantwoorde BNPLervaring te garanderen. De Gedragscode gaat in vanaf 30 oktober.

BNPL is een rentevrije betaalmethode die sterk in populariteit is gestegen vanwege de geboden flexibiliteit. BNPL-diensten hebben een aantal belangrijke manieren waarop ze de belangen van consumenten kunnen dienen. Er zijn verschillende redenen dat consumenten BNPL gebruiken, waarbij zekerheid de belangrijkste rol speelt. Enerzijds de zekerheid dat de bestelling compleet en in orde is, anderzijds de betrouwbaarheid van de webwinkel en tot slot de zekerheid om niet geconfronteerd te worden met de uitdaging om de reeds gedane betaling terug te krijgen. Deze Gedragscode is een belangrijke stap in het streven naar een meer transparante en consumentvriendelijke benadering van deze betaalwijze.

De Gedragscode verplicht aanbieders om duidelijke informatie te verstrekken over kosten, voorwaarden en betalingsverplichtingen. Hierdoor kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen en de financiële consequenties van hun aankopen beter begrijpen. Verder voorziet de Gedragscode in beschermingsmaatregelen voor financieel kwetsbare consumenten en minderjarigen, waardoor de consumentenbelangen in het BNPL ecosysteem worden versterkt.

De ondertekenaars van de Gedragscode beschouwen deze mijlpaal als een belangrijke stap vooruit in aanloop naar de herziene Europese richtlijn voor Consumentenkrediet. Deze richtlijn wordt naar verwachting vanaf 2025 van kracht in Nederland.

De initiatiefnemers moedigen andere BNPL-aanbieders aan om zich aan te sluiten bij deze Gedragscode en zo bij te dragen aan een veiligere en meer verantwoorde BNPL-omgeving voor consumenten. Samen werken de aanbieders aan de versterking van de consumentenbescherming en het bevorderen van financiële welzijn voor iedereen.

 

Achtergrondinformatie

Tijdens de totstandkoming van deze Gedragscode hebben de Ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid en Financiën, evenals de Autoriteit Financiële Markten, inzichten gedeeld met de marktpartijen over de ontwikkelingen, zelfreguleringsinspanningen en toekomstige regelgeving. De BNPL-aanbieders zijn bij het opstellen van de Gedragscode ondersteund door de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN), die ook de Gedragscode voor consumptief krediet opstelt.

De Gedragscode omvat verschillende belangrijke aspecten van consumentenbescherming, waaronder:

Verbeterde Informatievoorziening: De Gedragscode verplicht BNPL-aanbieders om consumenten duidelijke en begrijpelijke informatie te verstrekken over de kosten, voorwaarden en gevolgen van hun aankopen via BNPL met een standaard waarschuwingstekst.

Bescherming van Kwetsbare Consumenten en Minderjarigen: De aanbieders treffen
maatregelen om financieel kwetsbare consumenten te beschermen tegen overmatig gebruik
van BNPL-diensten. Deze maatregelen moeten ook voorkomen dat minderjarigen van BNPLdiensten gebruik kunnen maken.

Schuldenpreventie en Heracceptatiebeleid: De aanbieders voeren strenge maatregelen in om schuldenstapeling te voorkomen en hanteren een strikt heracceptatiebeleid voor consumenten die in gebreke blijven.

Betalingsherinneringen en Uitstel van Betaling: Consumenten krijgen recht op één extra kosteloze betalingsherinnering en één extra uitstel van betaling om betalingsproblemen en incassokosten te voorkomen.

Maximale Hoogte van Incassokosten: De Gedragscode beperkt de hoogte van incassokosten die aan consumenten in rekening kunnen worden gebracht en het maximum kan niet gelijk in rekening worden gebracht.

Incassobureau als Laatste Optie: De aanbieders overwegen het inschakelen van een incassobureau pas als laatste optie.

Klachtenprocedure: De aanbieders implementeren een tijdige en adequate klachtenprocedure om consumenten te helpen bij eventuele geschillen.

 

Klik hier voor de gedragscode

Deel dit artikel op:

Meer weten?

Tarieven Calculator

Vul onze tarievencalculator in en ontdek hoe voordelig jij Billink aan kunt bieden! Naar Tarieven Calculator>

Integrationen

Billink heeft voor vrijwel ieder platform of omgeving een integratiemogelijkheid. Naar integraties>

Pakete

Bekijk onze pakketten en ontdek hoe voordelig jij Billink aan kunt bieden! Naar pakketten>

  • webwink
  • webshop keurmerk officeel partner